Ensin asiat menevät hyvin ja sitten asiat alkavat menemään hurjaa vauhtia alamäkeen. Seuraavat kolme viikkoa tulen kärvistelemään tuskissani.

Kolme tai neljä viikkoa sitten, taas kerran työympäristööni turhautuneena täytin netissä työhakemuksen. Kummallista kyllä hakemus oli todellakin nettiversio. Täyttelin huvikseni, väliin tuli joku kokous tai tärkeä puhelu ja jätin hakemuksen tekemisen kesken. Yksi tärkeä sivu jäi tekemättä, mutta en ollut ottanut tuota hakemusta kovinkaan tosissani. Yksinkertaisesti vain uuden minäni tavoin päätin, että yrittänyttä ei laiteta. Yllätykseni oli valtava ja egoista minääni ruokkiva, kun kaksi viikkoa sitten sain kutsun haastatteluun.

Ensi maanantaina olen menossa siis työhaastatteluun. Mielessäni ei voi olla pyörimättä  lukuisia ajatuksia. Mietin ovatko arvoisat päättäjät kenties vahingossa kutsuneet minut. Jos paperit ovat menneet sekaisin ja odottaessaan pätevää hakijaa he saavatkin eteensä minut.

Jos menen haastatteluun ja tulen valituksi, mitä minä sitten teen? Vakituinen virka ja siihen kuuluvat edut kyllä houkuttaisivat, mutta eihän minun edes pitäisi miettiä moista, koska mahdollisuuteni ovat minimaaliset. Joka päivä kuitenkin uhraan suuren osan energiasta miettiessäni tulevaa.

Jotkut murehtivat menneisyyttä ja rypevät siinä ja maailman epäoikeudenmukaisuudessa. Minä ajan itseni hulluuden partaalle miettimällä tulevaisuutta. Mielessäni käyn jokaisen mahdollisen skenaarion ja sen seuraukset. Jälkikäteen huomaan asioiden kuitenkin menneen ihan hyvin.

Hassuinta -entä jos-ajattelutavassa on se, että päivät menevät hyvin ja ilman sen kummempia miettimisiä. Mutta illan pimetessä entä jos-mörkö hiipii komerosta esiin ja ryhtyy kuiskailemaan: " Entä jos se tarkoittikin...", "Entä jos se olikin erehdys...", "Entä jos en koskaan onnistu missään..."  Hassuinta tuossa peikossa on se, että se ei ilmoita tulostaan etukäteen. Vain pieni sana joltain työtoverilta tai tutulta, jota ei ole oikeastaan edes havainnut saattaa käynnistää villeimmät spekulaatiot illan pimeinä tunteita ja taas on yksi yö mennyt harakoille.